Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 17, 2010

Bila bergelar isteri..

Assalamualaikum
Salam sayang, salam ukhwah..Semoga semuanya sihat dan gembira dalam keredhaan Allah..mm minggu ni dapat banyak sangat khabar gembira.. apa lagi kalau bukan perutusan perkahwinan dari sahabat-sahabat terdekat, ada juga yang menyampaikan berita dirisik orang, disunting jadi tunangan orang, dan juga yang sewaktu dengannya..
Buat yang bakal meletak jawatan sebagai ahli kelab single mingle dan menyambung pula keahlian sebagai ahli kelab isteri solehah, selamat berbahagia diucapkan, semoga diredhai Allah hendaknya di dunia dan akhirat.. dan didoakan lepas ni cepat-cepat dapat jadi ahli kelab ibu mithali pulak ya..
Ok la, saya nak menulis (copy paste sebenarnya) dengan cepat ni.. tu ha, encik fit tengah melambai-lambai dah tu.. Khamis ni kami nak pergi 'majlis khas' pulak, jadi banyak benda kena siapkan.. tapi apa pun saya nak jugak kongsikan bingkisan ni dengan sahabat-sahabat yang bakal melangkah ke alam rumah tangga (kalau ikutkan, semua orang bakal melangkah ke gerbang perkahwinan kan, cuma cepat atau lambat je..) jadi senang cerita, bingkisan ni untk semua la ya, termasuk.. ulang suara, termasuk yang menulis (mengcopy paste) ni..
Mari hayati pesanan isteri ‘Auf bin Muhlim Ashaibani kepada puterinya ketika hendak bernikah dengan al Haris bin Amr, raja negeri Kandah. Sewaktu utusan diraja hendak membawa pengantin untuk disampaikan kepada raja, ibunya berwasiat kepada anak perempuannya:
“Wahai anakku! Kalaulah wasiat ini untuk kesempurnaan adabmu, aku percaya kau telah mewarisi segala-galanya, tetapi ia sebagai peringatan untuk yang lalai dan pedoman kepada yang berakal.
Andai kata wanita tidak memerlukan suami kerana berasa cukup dengan kedua ibu bapanya, tentu ibumu adalah orang yang paling berasa cukup tanpa suami. Tetapi wanita diciptakan untuk lelaki dan lelaki diciptakan untuk mereka.
Wahai puteriku, Sesungguhnya engkau akan meninggalkan rumah tempat kamu dilahirkan dan kehidupan yang telah membesarkanmu untuk berpindah kepada seorang lelaki yang belum kamu kenal dan teman hidup yang baru. Kerana itu, jadilah ‘budak’ wanita baginya, tentu dia juga akan menjadi ‘budak’ bagimu serta menjadi pendampingmu yang setia.
Peliharalah sepuluh sifat ini terhadapnya, tentu ia akan menjadi perbendaharaan yang baik untukmu.
Pertama dan kedua, berkhidmat dengan rasa puas serta taat dengan baik kepadanya.
Ketiga dan keempat, memerhatikan tempat pandangan matanya dan bau yang diciumnya. Jangan sampai matanya memandang yang buruk daripadamu dan jangan sampai dia mencium kecuali yang harum daripadamu.
Kelima dan keenam, memerhatikan waktu tidur dan waktu makannya, kerana lapar yang berlarutan dan tidur yang terganggu dapat menimbulkan rasa marah.
Ketujuh dan kelapan, menjaga hartanya dan memelihara kehormatan serta keluarganya. Perkara pokok dalam masalah harta adalah membuat anggaran dan perkara pokok dalam keluarga adalah pengurusan yang baik.
Kesembilan dan kesepuluh, jangan membangkang perintahnya dan jangan membuka rahsianya. Apabila kamu tidak mentaati perintahnya, bererti kamu melukai hatinya. Apabila kamu membuka rahsianya kamu tidak akan aman daripada pengkhianatannya.
Kemudian janganlah kamu bergembira di hadapannya ketika dia bersedih atau bersedih di hadapannya ketika dia bergembira. Jadilah kamu orang yang sangat menghormatinya, tentu dia akan sangat memuliakanmu.
Jadilah kamu orang yang selalu sepakat dengannya, tentu dia akan sangat belas kasihan dan sayang kepadamu.
Ketahuilah, sesungguhnya kamu tidak akan dapat apa yang kamu inginkan sehingga kamu mendahulukan keredaannya daripada keredaanmu, dan mendahulukan kesenangannya daripada kesenanganmu, baik dalam hal yang kamu sukai atau yang kamu benci dan Allah akan memberkatimu.”

Semoga bermanfaat untuk semua.. Wassalam..

9 comments:

kahfi8 said...

macam tak lama lagi dapat makan nasi minyak percuma je..

Pendamba Mardhatillah said...
This comment has been removed by the author.
Pendamba Mardhatillah said...
This comment has been removed by the author.
Pendamba Mardhatillah said...

Aah, akak pun ada terbau2 jugak aroma wangi nasi minyak nih.. dari arah mana yea, utara ke, timur ke, selatan ke, atau barat??

kahfi8 said...

haa, sudah.. dialihnya pulak objek perbincangan.

mencapah dah tu, tak fokus..

Pendamba Mardhatillah said...
This comment has been removed by the author.
kahfi8 said...
This comment has been removed by the author.
kahfi8 said...
This comment has been removed by the author.
Pendamba Mardhatillah said...
This comment has been removed by the author.